Friendship Sports Centre, het huis van Only Friends, wordt pionier in duurzame energie: sportaccommodaties als motor voor de energietransitie.
Het Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord zet een baanbrekende stap naar een duurzamere toekomst. Samen met TNO, KLIK Klimaattechniek, Antea Realisatie en Aendless Energy werkt het sportcentrum aan de ontwikkeling van een Positief Energie District (PED) – een innovatieve oplossing waarbij sportaccommodaties niet alleen energieverbruikers zijn, maar juist duurzame energie leveren aan de omgeving.
Het Friendship Sports Centre is het enige volledig uitgeruste sportcomplex in Europa voor kinderen en jongeren met een beperking. Wekelijks maken zo’n 2.000 kinderen gebruik van de faciliteiten. Nu krijgt het sportcentrum een extra dimensie: het wordt een proeftuin voor duurzame energieoplossingen.
Sport als energiebron: innovatieve technieken
Het project onderzoekt hoe het sportcentrum een overschot aan hernieuwbare energie kan genereren en opslaan. Dit gebeurt onder andere door:
- Warmtecollectoren in de sportvelden en atletiekbaan – Zo wordt zonnewarmte opgevangen en opgeslagen.
- Geavanceerde bodemenergiesystemen – Zomerse zonne-energie wordt ondergronds bewaard en in de winter benut voor verwarming.
- Slimme Lage Temperatuur Netwerken (LTN) – Warmte en koude worden efficiënt opgeslagen en geleverd aan bewoners in Amsterdam-noord waardoor netcongestie wordt tegengegaan.
- Nieuwe samenwerkingsmodellen en businesscases – Energieopwekking en -gebruik worden beter op elkaar afgestemd.
Een voorbeeld voor Nederland
Het Friendship Sports Centre laat zien hoe sportaccommodaties een actieve rol kunnen spelen in de energietransitie. Vrijwel elke gemeente heeft sportlocaties die midden in de bebouwde omgeving liggen. Dit project biedt een blauwdruk voor hoe deze locaties zich kunnen ontwikkelen tot duurzame energieknooppunten.
Partnerschap door de hele keten
Dit project wordt mogelijk gemaakt door een consortium van experts uit de warmteketen:
- Friendship Sports Centre – Eindgebruiker en initiatiefnemer
- TNO – Onderzoek en simulaties van het energiesysteem, project penvoerder
- KLIK Klimaattechniek – Ontwerp en inpassing van bodemenergiesystemen
- Antea Realisatie – Ontwikkeling van warmtecollectoren in de atletiekbaan
- Aendless Energy – Businessmodellen en innovatieve samenwerkingsvormen
Daarnaast wordt actief samenwerking gezocht met bewoners, Gemeente Amsterdam en woningcorporaties.
Volgende stappen
De komende maanden wordt een technisch en economisch ontwerp uitgewerkt, met als doel een volledig operationeel Positief Energie District. Het project zal aantonen hoe sportaccommodaties kunnen bijdragen aan een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Verder worden er afspraken gemaakt over de levering van duurzame energie (warmte, koude en elektriciteit) aan de omgeving.
“Het project is uitgevoerd met PPS-programmatoeslag subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor TKI Urban Energy, Topsector Energie. www.tki-urbanenergy.nl.”
Meer informatie: Maurice Hanegraaf, Marktmanager Geologische Dienst Nederland – maurice.hanegraaf@tno.nl