Hoe het begon

“Eind 1999 heb ik Only Friends opgericht, een sportclub voor gehandicapte kinderen. Mijn zoon Myron werd in 1992 geboren met dubbelzijdig hersenletsel. Als klein jongetje kon Myron nog voetballen op een gewone voetbalclub, maar vanaf een jaar of 7 kon hij zijn teamgenootjes niet meer bijbenen. Hij wilde stoppen met voetbal. Er ging een steek door mijn hart en ik besloot mijn eigen club te beginnen. Met acht jongetjes en twee voetballen ging ik van start. Een paar uurtjes op de woensdagmiddag bij mijn eigen club. Na twee maanden waren het er 20, toen 60, toen 80. Het werd te groot. Wat zou het mooi zijn als er een sportcentrum komt waar onze kinderen de baas zijn, waar ze elke dag terecht kunnen. Een centrum met een topsportuitstraling. Niet zielig, maar stoer.

Het Friendship Sports Centre

Dit sportcentrum is mijn droom. Ik tekende het tien jaar geleden op een flipover: een ronde kantine van glas, met aan twee kanten sportvelden, een sportzaal, een fitnessruimte en een grote fietsbaan. De mensen voor wie ik het toen tekende keken me wat glazig aan, maar in mij brandde een enorm vuur, ik dacht: wachten jullie maar. Van de wethouder van Amsterdam-Noord kreeg ik dit terrein, het Ronald McDonald Kinderfonds nam de bouw op zich. Architect Peer Glandorff maakte het geweldige ontwerp, dat helemaal het stadiongevoel geeft. Inmiddels beoefenen ruim 700 kinderen, jongeren en ouderen met een beperking 25 verschillende sporten bij Only Friends op het Friendship Sports Centre, het eerste en tot nu toe enige sportcentrum in heel Europa dat volledig is uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Mijn droom is uitgekomen en duurt voort tot op de dag van vandaag.”

Dennis Gebbink, oprichter Only Friends en het Friendship Sports Centre